Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Vásárhelyen készült a vizes vb fáklyája

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Pénteken ünnepélyes megnyitóval rajtolt el a budapesti vizes világbajnokság. Az év legfontosabb sporteseményének hódmezővásárhelyi vonatkozása is van: a verseny egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben indították el a Duna Aréna előtt álló vizes fáklyát, amit egy helyi cég készített el.

 

Az olimpiai láng mintájára egy óriási, fáklya alakú szökőkút csobog a Duna Aréna előtt a világbajnokság ideje alatt. A FINA vezérkarának új ötlete Budapesten debütált, és a tervek szerint mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

 

A formatervet egy budapesti grafikai stúdió készítette, amely alapján a hódmezővásárhelyi Alustart Fényreklám Kft. gyártotta le. A fáklya 5 és fél méter magas, 6 milliméteres rozsdamentes acél alkotja a szerkezetet. A 2 tonnás építmény 2 köbméteres víztartállyal rendelkezik, ezt a vízmennyiséget fél perc alatt forgatja meg a beépített 4 nagyteljesítményű szivattyú.

 

Az egy hónapig tartó gyártás során a legnagyobb nehézséget a szerkezet és a vízgépészet összehangolása okozta. A Fontana névre keresztelt fáklyát egy hetes munkával állították össze a Duna Aréna előtti partszakaszon a szakemberek.

 

A vizes szimbólumot minden idők egyik legjobb női úszója, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina indította útjára.

 

A fáklya mellett az új budapesti uszoda, a Duna Aréna feliratait is a vásárhelyi cég készítette el.

 

A július 14-től július 30-ig tartó világbajnokságon hat szakágban - úszás, nyíltvízi úszás, műugrás, szinkronúszás, valamint férfi és női vízilabda - több mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vesz részt.

Eseménynaptár

Közelgő események

A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla 2018. január 1. - 2018. december 31.
Hétköznapok Vénuszai 2018. január 1. - 2018. december 31.
Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig 2018. január 2. - 2018. december 30.

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp