Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Megtisztították az emlékmű talapzatát is

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Homokfelhő burkolta be Pásztor János 1938-ban emelt, I. világháborús emlékművének helyét a napokban a hódmezővásárhelyi Kossuth téren. A lovas szobrot 2 hete szállították el daruval az ipari parkba, hogy rendbe tegyék, most a talapzatot tisztították meg.

 

- Most jutottunk abba a fázisba, hogy itt a helyszínen homokfúvással letakarítjuk a domborműveket és megpróbáljuk a posztamenst is egy kicsit felújítani. Így lesz igazán komplett - mondta Návay Sándor restaurátor, szobrászművész a Pásztor János I. világháborús emlékművének restaurálásáról, Hódmezővásárhelyen.

 

Magasnyomású homokfúvásos technikával takarították le a szakemberek az elszíneződéseket.

 

- Az bronz esetében azt az oxid réteget, amelyik évek alatt rárakódott, újra patinázzuk, és kap felületkezelést, valamint külön védelmet is. A posztamensről is az oxid zöldes lecsurgó részeit csak ezzel a módszerrel lehet eltávolítani - tette hozzá Návay Sándor.

 

Mint ismeretes, az I. világháborús emlékmű kiegészül majd a jövőben, feltüntetik ugyanis azoknak a neveit, akik hősi halált haltak a hazáért. Ennek kivitelezését a lovas szobor és talapzatának helyreállítása előzi meg. 

 

 

Eseménynaptár

Közelgő események

A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla 2018. január 1. - 2018. december 31.
Hétköznapok Vénuszai 2018. január 1. - 2018. december 31.
Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig 2018. január 2. - 2018. december 30.

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp