RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. június 30-án nyújtotta be fenti támogatási kérelmét az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (TOP-6.5.1-15-HM1) című felhívásra. 2016. november 9-én született támogatói döntés a támogatási kérelemről.

A projekt célja:

Célja, hogy az intézmények energia felhasználása csökkenjen, ezáltal energia megtakarítást érjen el, csökkenjen a fenntartási költség. Közvetve kevesebb káros anyag kerüljön a légkörbe, zöldebb, fenntarthatóbbá váljon az otthon, megújult, korszerűbb környezetbe élhessenek a lakók, dolgozhassanak a gondozók.

Műszaki leírás:

 • Az épületben akadálymentes vizesblokkot alakítanak ki.
 • Homlokzat utólagos hőszigetelése valósul meg, teljes homlokzati szakaszon.
 • Az épület külső nyílászáróinak cseréje.
 • Födém szigetelése,lépésálló szerkezettel.
 • Az aula terek bevilágító tetőszerkezetébe elektromosan nyitható kupola elemek kerülnek beépítésre, mellyel az átszellőztetést biztosítani lehet.
 • Az intézmény gépészeti-fűtési rendszere felújításra, korszerűsítésre kerül (kondenzációs kazánok).
 • Szabályozható fűtési rendszer kiépítése.
 • A HMV termelés kiegészítésére napkollektoros rendszer kerül vezérléssel kiépítésre.
 • Az épületben a meglévő, korszerűtlen, avult lámpatestek cseréje indokolt.
 • A vezetékhálózat a lámpatestek és kapcsolók részére korszerűsítésre kerül.
 • A mosdóblokk részére új kiselosztót és vezetékhálózatot alakítunk ki.
 • Beépítésre kerül vészhívó rendszer, a rehabilitációs tervező előírásai alapján.
 • A meglévő villámvédelmi rendszer felújítása.

Főépületet érintő változások:

Az épület lábazatán, teherhordó és homlokzati falazatán valamint a födémen is energetikai korszerűsítést, hőszigetelést tervezünk elvégezni. Csapóeső ellen a lábazati hőszigetelés mögötti falszerkezetre a járda vonala fölé, két réteg vízszigetelés készül. A homlokzat hőszigetelése miatt el kell bontani az ereszlefolyókat és az erkélykorlátokat, majd a munkálat befejeztével visszaszerelni. A homlokzati hőszigetelés elkészültével, új oromszegély bádogozás kerül kiépítésre. Az újonnan beépített nyílászárók alumínium párkányt kapnak. A külső ajtók és ablakok, szerkezetbe épített hidrosztatikus szellőztetésűek lesznek. Alumínium bejárai portál és alumínium függönyfal szerkezet a zárt erkélyeken. A dél és nyugat felé néző ablakok hővédő fóliázással készülnek, kiegészítő homlokzati árnyékolókkal. Az aula terek bevilágító tetőszerkezetébe elektromosan nyitható kupola elemek kerülnek beépítésre, mellyel az átszellőztetést biztosítani lehet. A régi kazánok helyett új, kondenzációs kazánok kerülnek beépítésre, a radiátorokra termosztatikus szeleptestek kerülnek felszerelésre, szükség esetén teljes radiátor csere, a HMV termelés kiegészítésére kiegészítő napkollektoros rendszer kerül vezérléssel kiépítésre. Az épületben a meglévő, korszerűtlen, avult lámpatestek cseréje is megtörténik. A lámpatestek és kapcsolók részére új vezetékezés kerül kiépítésre. Az új gépészeti berendezések tápellátását új elosztó szekrényekből fogjuk biztosítani. Új vezetékhálózatot tervezünk a gépészeti berendezések bekötéséhez, helyi leválasztási lehetőséggel. Az épületben akadálymentes vizesblokk kerül kialakításra. Az átalakítandó épületrészben a meglévő villamos hálózatot el kell bontani. A mosdóblokk részére új kiselosztót és vezetékhálózatot alakítunk ki. Beépítésre kerül vészhívó rendszer. A felújítás során alapterület bővítésre és funkcióváltásra nem kerül sor, ezért a meglévő villámvédelmi rendszert kell felújítani, az építészeti (hőszigetelési, tetőfelújítási) munkálatokat lekövetve.

Támogatási szerződés száma: TOP-6.5.1-15-HM1-2016-00002
Megítélt támogatás: 600 000 000 Ft (100%-os intenzitás)
Összes költség: 600 000 000 Ft
A projekt megvalósításának kezdete: 2016. 12. 01.
A projekt fizikai megvalósításának kezdete:2017.07.01.
A projekt megvalósításának fizikai befejezése: 2018. 12. 31.