Vásárhely kővel van kerítve...


A Téglagyári tanösvény

Téglagyári Tanösvény

A Téglagyári tanösvény Hódmezővásárhely északkeleti részén, közvetlenül a város határában található. A mintegy 20 hektár kiterjedésű természetes élőhelyet a látogatók 1,5 -2 óra alatt járhatják be.

Nevét onnan kapta,hogy a 19–20. században a helyén téglagyár működött. A téglagyár épületei felkereshetők a terület szomszédságában. A tanösvény területe mesterségesen, emberi beavatkozással jött létre. Sok olyan család volt, akik a téglagyártásból éltek, ehhez viszont szükségük volt agyagbányára is. Kezdetben csak kisebb gödröket vájtak, ám ahogy fejlődött a technika, egyre mélyebbre ástak. Ezek a bányagödrök később feltöltődtek vízzel, a vizet kedvelő élőlények pedig megtelepedtek a környéken.

Téglagyári Tanösvény

Leginkább madárvilága vonzza a látogatóközönséget. Ha szerencsések és kitartóak vagyunk, elkápráztathat bennünket a gólyatöcs, gulipán, kis lile, parti fecske, búbos vöcsök, gyurgyalag is, ezért érdemes távcsövet vinni magunkkal. A felújítás során impozáns megjelenést kapott új kilátó alakalmas helyszín a szemlélődésre.

„Fűben, fában orvosság!” A tavak növényvilága magában rejti a természet patikáját Gyulladásra épp úgy fellelhető itt az orvosság, mint a fájdalomcsökkentésre. Igaz, ezeket a növényeket nem szedhetik le. A megőrzésük kiemelt feladat, az általános iskolai tananyag kiegészítő elemei.

Téglagyári Tanösvény

A népi gyógyászat számtalan növénye jelenik meg a tópartokon. Felfedezhetjük a cickafarkot, mely többek között vesebajra, gyulladások kezelésére, valamint fájdalomcsillapításra jó, a vérehulló fecskefüvet, amit szemölcsök elmúlasztására használhatunk, vagy a mezei katángot, ami a gyógyszeripar alapanyaga. De, megtalálható az ősz csillaga, sziksófű, az útszéli bogáncs, vagy a mezei katáng is. Körülöttük a fekete bodza és vadrózsa, aminek a termését teaként is fogyasztjuk. Nem maradhat el a kakukkfű, a citromfű, a zsálya, vagy a kapor sem, amit fűszerként használunk. Szép és érdekes kirándulás a növények sokféleségében barangolni, megtalálni azokat, amikkel nap, mint nap találkozunk a konyhánkban. (Miután védett terület, ezek leszakítása itt tilos!) A bokrok között rengeteg rovar, gyík talál menedéket.

Téglagyári Tanösvény

A Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola gondozásába vette a területet 2002-ben, és azóta folyamatos pályázatokkal fejleszti,népszerűsíti. Önkormányzati támogatással egyre népszerűbb a város oktatási intézményei,lakosai körében.Az iskola pedagógusai és a Zöld Kapocs Környezeti Nevelők munkaközössége oktatócsomagot dolgozott ki a kisiskolások és az óvodások számára a terület természeti kincseire építve. Az alsó tagozatos oktató csomag nagyon változatos tevékenységeket kínál : a gyerekeknek meg kell figyelniük a hangokat, különböző feladatokat ad számukra a madarakról, rejtvénnyel gazdagítja a feladatkört. Bemutatja a nádasokat, játékosan megtaníttatja a gyerekekkel a morzeábécét, megtapintat velük különböző természeti anyagokat. Feldolgozza a néprajzi és kulturális értékeket, valamint bemutatja az itt található élővilágot.

A 2,4 km hosszú tanösvény körút alakú, és egyirányú.Tájékoztató táblák segítik az információszerzést, valamint bemutatja a látogatóknak a környéken található növényeket, az „ökológiai lábnyom” kiszámításának módját, felhívja a figyelmet az újrahasznosításra.

Téglagyári Tanösvény

2014-ben 35 millió forintból, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával újult meg a Téglagyári Tanösvény, melyet 2014. szeptember 20-án családi nap keretében vehettek birtokba a természetet szerető vásárhelyiek. A területen három szabadtéri kemencét, egy pihenőt építettek, és szép kilátókat emeltek.

Közel 17 helyszínen voltak programok. Tésztát gyúrhattak, sőt cipót is süthettek. Megelevenedtek a csutkababák a gyerekek keze alatt, a bátrabbak kipróbálhatták a népi játékokat is. Sámándobok, népi hangszerek, népmesék röpítették a múltba az érdeklődőket.

A leírásból is látszik, hogy egy egész napos terepi foglalkozáshoz is bőséges és változatos tevékenységkínálatot nyújt, ezért érdemes felkeresni ezt a területet.


Kvízkérdések a Téglagyári tanösvényről

  1. Mi a nevük a Téglagyári tanösvények sétányainak?
  2. Sorolj fel 5 gyógynövényt, amelyeket felfedezhetünk a tanösvényen!
  3. Nevezz meg 5 madárfajtát a tanösvényen élők közül!
  4. Hány kemencében süthetünk a tanösvényen?
  5. Milyen eszközöket használtak a kenyérsütéshez régen?
  6. Hány bányató található a Téglagyári tanösvény területén?
  7. Milyen különleges házat találhatunk utunk során? Miből épült?
  8. Mekkora területen található és milyen hosszú a tanösvény?
  9. Milyen érdekes fát láthatunk sétánk során?
  10. Mi a tanösvény legmagasabb pontja?
» Kvízkérdések letöltése! «

Galéria

Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény
Téglagyári Tanösvény

Helyi értékek ~ kiadvány

Vásárhely kővel van kerítve... helyi értékek

A kiadvány a képre, vagy ide kattintva letölthető teljes méretben!