Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Sajtótájékoztató: Gyerekek, családtagok után kutattak

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

sajtotájékoztató

Gyerekek, családtagok után kutattak - választás előtt százával listázták a vásárhelyi polgárokat

 

- Több mint ezer ember adatait kérdezte le egy városházi dolgozó, olyan információkat, amelyek nem kapcsolódtak a munkavégzéséhez - mondta a vásárhelyi városháza informatikai szakembere, Kalotay Balázs egy mai sajtótájékoztatón.

A vásárhelyi önkormányzat informatikusai a választás előtti héten arra lettek figyelmesek, hogy a szokásostól jóval nagyobb mértékű lekérdezések történnek, mind egy beazonosítható önkormányzati gépről. Fontos tudni: az önkormányzat gépeit jelszó védi, azokra csak a használója léphet be, az információbiztonság miatt a kódot nem szabad másra átruházni, az ügyben érintett dolgozó konkrét személyi felelőssége tehát további tisztázásra vár.

Munkatársaink jó része a feladatai elvégzéséhez szükségszerűen informálódik különböző adatbázisokból, a szóban forgó esetben azonban nem erről volt szó. Személyes adatokat, családi viszonyokat, ingatlanügyeket és számos egyéb részletet gyűjtöttek össze az emberekről. A választáson induló polgármesterjelöltek, az ő családtagjaik, kormánypárti és ellenzéki érzelmű polgárok egyaránt szerepelnek a terjedelmes listán. Márki-Zay Péter polgármester ennek kapcsán megjegyezte: ahogy már többször elhangzott, Vásárhelyen a fideszeseknek is csak a Fidesztől kell félni.

- Az ügy napvilágra kerülése után hátborzongató volt viszontlátni a kiskorú gyermekeink adatait, vagy azt a folyamatot, ahogy egy álnéven tevékenykedő, népszerű vásárhelyi internetes véleményformáló személyét lépésről lépésre felkutatták, és így őt beazonosították - tette hozzá Kis Andrea alpolgármester.

Azt egyelőre nem tudni, mire kívánták a listát használni, illetve azt sem, az kihez jutott el a vezető állású köztisztviselő kezéből. Az érintetteket értesítették a történtekről. A szóban forgó munkatárs a választást követően felmondott.

Koronavírus információk

korona

Programok

Programok a városban

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Városi mobilapp

Városi mobilapp