Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Évezredes kincseket rejt a föld mélye

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

bethlen

A vásárhelyi Bethlen gimnázium bővítésének megkezdése előtt az Alföldi Galéria udvarában kétszázötven négyzetméteres területen végeznek próbafeltárást a régészek. (Megírtuk: a telket jelképes, 100 forintos áron adta az önkormányzat az iskolának.) A munkát irányító Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze elmondta: két méteres mélységig megvizsgálják, mit rejthet a föld Vásárhely belvárosában.

A szakember elmondta: a tram-train építése során vizsgált talajszelvények alapján határozták meg a mélységet. A régészek tíz, egészen biztosan római kori, szarmata településobjektum maradványait találták meg. Ezek igazolják, hogy időszámításunk szerint második és negyedik század között a szarmata népesség élt a Hódtó partján. Földbe ásott élelemtároló vermeiket, házaikat, illetve a jellemzően az egykori tó irányába vezető, valószínűleg vízelvezetésre szolgáló árkok nyomait, maradványait találták meg a múzeum munkatársai.

A felső, régészeti szempontból kevert réteg eltávolítása, azaz a humuszolás során fémkereső műszerrel pásztázták a földet. A város korai története szempontjából fontos fémtárgyak kerültek elő, például egy 1699-ben első Lipót által kibocsátott Duárius. Előkerült a legújabb korból egy vaskés, amely nyelének nagyon szép gyöngyház borításán ugyanolyan a tulipán motívum figyelhető meg, amelyet a vásárhelyi festett bútorok díszítésénél is alkalmaztak.

A próbafeltárás során fellelt tárgyak egy későbbi időpontban láthatók lesznek majd a Tornyai János Múzeumban.

 

bethlen

 

 

bethlen

Koronavírus információk

korona

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE:

Hívhat bennünket munkaidőben az alábbi számokon: Népjóléti csoport: 06-62-530-100

 

Kapcsolat-központ által meghirdetett krízis-telefonszám: 06 30 616 2535

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat telefonszáma: 06 70 946 2603, jelentkezhet Whatsapp-on is, e-mail: titkarsag@ciganyonkormanyzat.hu

A 70 év fölöttieknek az E-Önkormányzat portálon lehet segítséget kérni, akár hozzátartozó vagy ismerős is megteheti; vagy Kovács Magdolna önkormányzati munkatársnál a 06 30 977 2036 -os telefonszámon.

 

Írjon e-mailt a segitsegkeres@hodmezovasarhely.hu e-mail címre.

Programok

Programok a városban

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp