Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Trianon kiállítást hoz Vásárhelyre a Nemzeti Múzeum

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

lol

 Jövő év áprilisában érkezik Hódmezővásárhelyre a Magyar Nemzeti Múzeum Trianonnal kapcsolatos kiállítása, amelynek a tervek szerint tíz napon keresztül a Kossuth tér ad helyet. Hasonló koncepcióban valósulna meg, mint a 2017-ben városunkba is ellátogató I. Világháborús nagysikerű vándorkiállítás.


lol

A 2020-ra tervezett tárlat részleteiről a Nemzeti Múzeum két munkatársa: Dr. Császtvay Tünde projektvezető, a kiállítás szakmai vezetője és Richweisz Rita stratégiai vezető tárgyalt dr. Márki-Zay Péter polgármesterrel. A beszélgetés során egy érdekességre is fény derült, mégpedig arra, hogy a susáni városrész patinás Császtvay kútja Dr. Császtvay Tünde dédnagyapja emlékét őrzi.

 

Az 1890-es években a vendéglős Császtvay István és társai egy új kút fúrására kértek engedélyt a várostól. A kutat közadakozásból meg is valósították. Ennek az összefogásnak az emlékét hirdeti az a márványtábla is, amelyet a közkifolyó medencéjének közepén a kalászi mészkőből készült oszlopra helyeztek el. A 20-as években a kutat újra fúrták, majd az 50-es években a forgalom akadályozására hivatkozva elbontották. Helyreállítására 1988-ig kellett várni, amikor a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat helyreállította. 


(a kút fotója: google maps)

Koronavírus információk

korona

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE:

Hívhat bennünket munkaidőben az alábbi számokon: Népjóléti csoport: 06-62-530-100

 

Kapcsolat-központ által meghirdetett krízis-telefonszám: 06 30 616 2535

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat telefonszáma: 06 70 946 2603, jelentkezhet Whatsapp-on is, e-mail: titkarsag@ciganyonkormanyzat.hu

A 70 év fölöttieknek az E-Önkormányzat portálon lehet segítséget kérni, akár hozzátartozó vagy ismerős is megteheti; vagy Kovács Magdolna önkormányzati munkatársnál a 06 30 977 2036 -os telefonszámon.

 

Írjon e-mailt a segitsegkeres@hodmezovasarhely.hu e-mail címre.

Programok

Programok a városban

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp