Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Szeretnénk folytatni a kapcsolatot

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Hódmezővásárhely és a holland Haarlemmermeer városa ma délelőtt közös díszközgyűlésen ünnepelte meg a két település testvérvárosi kapcsolatának 20 éves jubileumát. Az ülést követően a két polgármester sajtótájékoztató keretében jelentette be: folytatni és bővíteni szeretnék az évtizedes összetartozást.

A díszközgyűlésen dr. Lázár János és Theo Weterings ünnepélyes keretek között aláírták a két testvérváros kapcsolatának megerősítéséről szóló emléklapot.

A díszközgyűlést követően a polgármesterek sajtótájékoztatót tartottak.

- Szeretnénk folytatni a kapcsolatot - összegezte dr. Lázár János.

A polgármester a sajtótájékoztatón megköszönte mindazt a támogatást, amit Hódmezővásárhely kapott az elmúlt húsz esztendőben holland testvérvárosától és elmondta: elsősorban nem az anyagi támogatás, hanem az együttműködés alkot maradandó értéket a települések kapcsolatában.

Hódmezővásárhely első embere kiemelte: az elmúlt húsz esztendőben a testvérvárosi kapcsolat a társadalmi élet szinte minden szegmensét szorosan átszőtte, összekapcsolta a két város között; különösen sokat jelentett a hódmezővásárhelyi református egyháznak, egyházi iskoláknak, önkormányzati intézményeknek, szociális otthonoknak, a tűzoltóságnak, és természetesen ami a legfontosabb, a Holland-Magyar Baráti Társaság és az East West Contact holland és magyar tagjainak, partnereknek, családoknak.

- A hétvége az ünnepé, de a hétfő már a munkáé. Két oktatási intézménybe látogatunk el, és egy új projektet, a Demokrácia projektet indítjuk útjára, amelynek köszönhetően az oktatási rendszeren keresztül újabb és újabb generáció csatlakozhat településeink kapcsolatának építésébe – zárta gondolatait dr. Lázár János.

A sajtótájékoztatón Haarlemmermeer polgármestere kiemelte: ez a barátság a magyar és a holland emberek jó kapcsolatán alapul, az évforduló megünneplése pedig nagyon jó impulzust, nyomatékot fog adni a két ország, a két nép és a két város közös munkájához.

- Nagyon fontos, hogy az Európai Unió kis országai is jól együtt tudjanak működni, és nagyon fontos e kis országokban élő emberek jó kapcsolatot ápoljanak egymással – fogalmazott a holland polgármester.

Theo Weterings elmondta: a tavaly aláírt szándéknyilatkozat elsősorban a két ország fiataljaira irányítja a figyelmet, mivel mindkét város rendkívül fontos feladatának tekinti, hogy a felnövekvő generációk megismerjék a demokráciában rejlő lehetőségeket

- Alapvetően fontossággal bír törekvéseinkben a fiatalok egészségmegőrzése, valamint a demokrácia lehetőségeinek ismertetése. Ennek érdekében keressük fel az iskolákat is, hogy az új projekt során megvitassuk a diákokkal, milyen lehetőségeik vannak a demokrácia fejlődésében az európai unión belül.

Koronavírus információk

korona

Programok

Programok a városban

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Városi mobilapp

Városi mobilapp