Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Bemutatták a belváros fejlesztésének látványterveit

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A jövőben alapvetően megváltozna a belváros arculata – hangzott el a városközpont fejlesztéséről tartott lakossági fórumon, Hódmezővásárhelyen. Hegedűs Zoltán alpolgármester azt mondta, a belváros egy közösségi tér, fontos, hogy minél szebb legyen.

 

A tram-train megvalósításával párhuzamosan szeretné felújítani a hódmezővásárhelyi önkormányzat a belvárost.  A beruházás elsősorban a Szent Antal utca és a Kossuth tér közötti ingatlanokat érintené, ezért a lakás- és üzlettulajdonosoknak lakossági fórumot tartottak.

 

- A belváros egy közösségi tér. Fontos, hogy minél szebb legyen – jegyezte meg Hegedűs Zoltán, a város alpolgármester.

 

Az elképzelések szerint az épületek homlokzat-felújítási költségének a felét átvállalná a város, a másik feléhez a tulajdonosok járulnánk hozzá csakúgy, mint pár évvel ezelőtt a dr. Rapcsák András utcai épületek rekonstrukciójánál. Április végétől indul egy olyan pályázat, amely kamatmentes kölcsönt biztosíthat 20 éves futamidőre a lakástulajdonosoknak, illetve lakóközösségeknek.

 

- Ez a pályázat nemcsak homlokzat felújításokról és hőszigetelésekről szól, hanem nyílászárók cseréjéről, fűtéskorszerűsítéséről, tetőfelújításról. Óriási segítség a lakóközösségeknek - tette hozzá Vágó János önkormányzati képviselő.

 

Pozsár Péter építész mutatta be a látványterveket. A tervek megalkotásánál fő szempont volt a modern és a régi stílusú épületek jellegzetességeinek megőrzése.

 

- Nagyon sokféle épületállomány jellemzi az Andrássy utat. Megpróbáltuk úgy egymáshoz finomítani ezeket, és összehangolni, hogy egységes utcakép legyen. A vizuális részek mellett arról is gondolkodtunk, hogyan lehet fenntarthatóvá tenni a felújítást – mondta Pozsár Péter építész.

 

Lakossági kérdésre elhangzott: az Andrássy úton az átmenő forgalom helyett a célforgalmat engednék be, a tram-train miatt kieső parkolóhelyek pótlásáról pedig az önkormányzat gondoskodik. A tervekről a városvezetés az egyes lakóközösségekkel is tárgyal majd, a felújítás akkor valósul meg, ha sikerült megállapodásra jutni. 

 

(Fotók nagyobb méretben az alábbi képre kattintva tekinthetők meg)

Belváros tervei

Eseménynaptár

Közelgő események

XX. VÁSÁRHELYI KERÁMIA SZIMPÓZIUM BESZÁMOLÓ KIÁLLÍTÁSA 2017. december 14. - 2018. február 28.
Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig 2018. január 2. - 2018. december 30.
"Vásárhelyi Művészélet 1900-1990" című budapesti kiállítás 2018. február 8. 18:00 - 2018. április 29. 18:00
10 éves a Babázó klub 2018. március 3. 09:00 - 12:00
Gyermekfoglalkozások márc. 15. alkalmából 2018. március 12. 09:00 - 2018. március 14. 12:00
A barokk négy arca - négy arckép a barokkból 2018. március 19. 16:00 - 18:00

Választás 2018

Időközi polgármester-választás 2018

Országgyűlési választás

Országgyűlési Választás 2018

Országgyűlési képviselő

Lázár János országgyűlési képviselő weboldala

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp