Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

A doni katasztrófára emlékeztek

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A doni katasztrófa 75. évfordulóján a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáira és munkaszolgálatosaira emlékeztek Hódmezővásárhelyen, a Hősök terén. A városi megemlékezésen tisztelegtek az elesettek, a hadifogságba kerültek és a visszavonulás mérhetetlen szenvedése, viszontagsága után hazatérők előtt.

 

1942 áprilisa és júliusa között több mint 200.000 magyarországi katonát és munkaszolgálatost szállítottak a szovjet frontra. A magyar csapatok júliusban érték el a Don folyót, ahol már 1943 januárja előtt is véres harcokat vívtak a szovjet alakulatokkal. A magyar csapatok hősies helytállása nem lehetett elegendő a szovjet hadsereg technikai és emberi túlerejével szemben. Farkasordító hidegben indult a Vörös Hadsereg támadása 1943. január 12-én, amelynek következtében odaveszett a magyar 2. hadsereg jelentős része. A kétszázezres seregből mintegy 120 ezren nem tértek haza.

 

- A doni esemény egyik „tanulsága”, amely ma is érvényes, hogy mi, magyarok csak magunkra számíthatunk. Különösen fontos a magyarság képviselete és megőrzése a 21. században annak érdekében, hogy az olyan idegen diktatúrák, amelyek a 20. század derekán jelen voltak, elkerülhetőek legyenek. A több oldalról felénk közelítő idegen barbár népeknek nem szabad teret engednünk – mondta Miklós Péter, az Emlékpont vezetője a doni katasztrófa 75. évfordulóján, Hódmezővásárhelyen.

 

 

 

Eseménynaptár

Közelgő események

A látványos raktár: butella, motolla, behívótábla 2018. január 1. - 2018. december 31.
Hétköznapok Vénuszai 2018. január 1. - 2018. december 31.
Évszázadok a Hód tó partján – Houdtól Újvárosig 2018. január 2. - 2018. december 30.

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp