Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

A Don-kanyarnál elesett katonákra emlékeztek

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Hetvennégy éve, 1943. január 12-én indult meg a második világháború keleti frontján az az orosz hadművelet, amely a Don-folyó partjainál szolgálatot teljesítő 2. magyar hadseregre végzetes csapást mért. A hódmezővásárhelyi Emlékpontban rendhagyó történelemórával, illetve a Hősök terén ünnepi megemlékezéssel tisztelegtek a Don-kanyarnál elesett magyar katonák előtt.

 

1942-ben állították fel és küldték a keleti hadszíntérre a 2. magyar hadtestet. A közel negyedmillió katonából álló erő, heves harcok után a Don-kanyarnál rendezkedett be védekezésre. 1943. január közepén átfogó hadműveletet indított a szovjet hadvezetés, amely a mínusz 40 fokos hidegben is hősiesen küzdő magyar alakulatokat felőrölte. A hódmezővásárhelyi Emlékpontban Kovács Ferenc történetkutató rendhagyó tanórán idézte fel a 74 évvel ezelőtti doni eseményeket.

 

- Igenis voltak olyan hősök, akik elősegítették azt, hogy a magyar katona dicsősége megmaradjon. Megmutatták, hogyan lehet katonaként, emberként, magyarként helytállni vészterhes időkben – hangsúlyozta Kovács Ferenc.

A rendhagyó órán közel 100 diák tudhatott meg többet azokról a személyes sorsokról, amelyek szintén azt példázzák, voltak kiemelkedő magyar katonai teljesítmények a keleti fronton is.

 

- Ilyen volt De La Casse Gábor őrmester, aki Horthy Miklós kormányzónak a testőre volt. Megbízták, hogy Korcsova nevű faluba menjen, mentse meg az oroszoktól az ott rekedt magyarokat. Párszáz katonával indult el, házról házra mentek kiszabadítani a magyarokat, fejlövés végzett vele. Halála után megkapta a legtöbb hősi kitüntetést – számolt be Epinger Ákos, a Németh László Gimnázium 9. b osztályos tanulója.

 

A Hősök terén a II. világháborús emlékműnél ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek az ütközet áldozatai, köztük 133 hódmezővásárhelyi honvéd előtt.

 

- Körülbelül 250 ezer magyar honvéd ment ki a keleti frontra 1942-43 folyamán. Közülük a korabeli iratok szerint több mint 70 ezren tértek vissza. Óriási emberveszteséggel zárult ez a magyar haderő számára. Mind a XX. századi magyar hadtörténetnek és egyáltalán a magyar történelemnek az egyik legsúlyosabb vérvesztesége volt az a 74 évvel ezelőtti folyamat, amely január 12-én vette kezdetét - mondta az ünnepségen Miklós Péter történész, az Emlékpont vezetője.

Koronavírus információk

korona

HA SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE:

Hívhat bennünket munkaidőben az alábbi számokon: Népjóléti csoport: 06-62-530-100

 

Kapcsolat-központ által meghirdetett krízis-telefonszám: 06 30 616 2535

A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat telefonszáma: 06 70 946 2603, jelentkezhet Whatsapp-on is, e-mail: titkarsag@ciganyonkormanyzat.hu

A 70 év fölöttieknek az E-Önkormányzat portálon lehet segítséget kérni, akár hozzátartozó vagy ismerős is megteheti; vagy Kovács Magdolna önkormányzati munkatársnál a 06 30 977 2036 -os telefonszámon.

 

Írjon e-mailt a segitsegkeres@hodmezovasarhely.hu e-mail címre.

Programok

Programok a városban

Álláslehetőségek

Álláslehetőségek

Online időpontfoglalás

Városi mobilapp

Városi mobilapp